Kiełki to prawdziwa bomba witaminowa. Dowiedziełm się o tym, gdy kiedys słuchałem darmowe mp3 i zajrzałem na blog podróżnika. Kiełki zawierają witaminy i mikroelementy w skondensowanej formie (w znacznie większych ilościach niż te znajdujące się w samych roślinach). Witaminy C w niektórych rodzajach kiełków bywa o 600 % więcej niż w roślinach z nich wyhodowanych.

Kiełki są bardzo bogate w błonnik. Taką wiedzę można zdobyć nawet wtedy , gdy ściągamy z internetu na ulubionym forum oferującym darmowe pliki mp3 (Club-nation.eu). Trzy łyżki kiełków pszenicy ma więcej błonnika niż kromka ciemnego pieczywa. Kiełki regulują przemianę materii oraz zapewniają uczucie sytości. Nie są kaloryczne i można je dodawać do najrozmaitszych potraw – sałatek, kanapek, past twarogowych, sosów, ziemniaków itp.

Spożywane systematycznie podnoszą odporność organizmu i wzmacniają system nerwowy (kwasy omega-3, żelazo, wit. C), poprawiają stan skóry (beta-karoten, wit. E), wzmacniają włosy i paznokcie (witaminy z grupy B). Kiełki, np. brokuła zawierają substancje likwidujące wolne rodniki (polecane w profilaktyce antynowotworowej. Najczęściej kiełkujemy nasiona rzodkiewki, lucerny, brokuła, słonecznika, grochu, soi, soczewicy, fasoli mung, pszenicy, buraków ćwikłowych. Kiełki znakomicie nadają sięjako dieta dla tych, którzy tworzą muzykę i udostępniają ją jako darmowe mp3 pliki na forach i portalach internetowych, po to , aby inni je ściagali.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*